Ruhapróba közben tájékozódtam a napelemfarmokról

Mi másra is vágyna egy lány, mint hogy négy év együttlét után a barátja megkérje a kezét?

Velem pontosan ez történt, ugyanis egy hónapja már jegyben járok életem szerelmével és elmondhatatlanul boldog vagyok. Semmi másra nem gondolok, csak arra, hogy hamarosan elérkezik a májusra kitűzött esküvőnk időpontja. Már intéztem maguknak egy szuper profi esküvőszervezőt, aki mindenben segít. Elmentem a kedvenc cukrászdámba is, ahol megrendeltem a tortát: három emeletes málnakrémes vanília torta lesz, marcipán bevonattal. Azért döntöttem emellett, mert tudom, hogy a vőlegényem imád minden olyan desszertet, amelyben málna ízesítés van.

Hiába próbáltam türtőztetni magam, az esküvői előkészületek közül a legeslegjobb dologgal nem bírtam sokáig várni: történetesen a mennyasszonyi ruhám kiválasztásával. Édesanyám próbált a lelkemre beszélni, miszerint ráérek még vele, gondoljam át egyelőre, hogy milyen fazonút tudnék elképzelni magamnak, nézegessek interneten képeket a lehetséges ruhákról (és azok árairól), hiszen a nagy napig van még több mint egy év. De én csak nem tudtam úrrá lenni az izgatottságomon: a múlt hétvégére leszerveztem a legjobb barátnőmmel és az anyukámmal egy esküvői ruhaszalon túrát.

A harmadik szalonban jártunk és aznap már a nyolcadik mennyasszonyi ruhát próbálgattam magamon. A legjobb barátnőm körülbelül húsz perce a telefonja képernyőjébe volt mélyedve, szinte alig-alig volt mentálisan jelen a ruhapróbámon. Eleinte nem akartam szóvá tenni neki, de aztán kezdtem sértve érezni magam, hiszen mi lehet fontosabb, mint a mennyasszonyi ruhám kiválasztása?

Szegény kicsit megilletődött, amikor rászóltam, hogy szeretném, ha eltenné a telefonját. De aztán végül én szégyelltem el magam, mert valójában fontos dolognak nézett utána. Elmesélte, hogy a nagybátyja vidéken földműveléssel foglalkozik és idén a napelemfarm befektetés körül járnak a gondolatai, mert szeretne a 2019-es pályázaton részt venni. Mivel már elég idős ahhoz, hogy kellően kiismerje magát az internethasználatban, ezért az unokahúgát, azaz a legjobb barátnőmet kérte meg, hogy segítsen neki utána járni a dolgoknak. Kérdeztem a barátnőmet, hogy mégis mit kell tudni egy ilyen beruházással kapcsolatban. Mivel a nagybátyja nagy gépekkel dolgozik, így rengeteg áramot kell elhasználnia, ettől pedig mindig nagyon magas a villanyszámlája. A Napból nyert energia jelentősen csökkentené a kiadásait, megkönnyítené az életét, és nem utolsó sorban védené a természetet. Mindenképpen szeretné benyújtani pályázatot, hogy elnyerhesse a támogatást, hiszen azért azt be kell vallani, hogy bár egy megtérülő és biztonságos befektetésről van szó, azért több milliós összegben kell gondolkozni. Ezt a lépést pedig természetesen a barátnőm nagybátyja nem tudja önerőből megtenni. Viszont a pályázati felhívás feltételeinek összes pontjában megfelel a támogatás elnyeréséhez: bőven túllépte már a három lezárt üzleti évet, valamint árbevételének ötven százalékánál nem magasabbak a napelem beruházások összegei sem.

Remélem mire jövő évben az esküvőnket ünnepeljük a barátnőm nagybátyja már bőven benne lesz a napelemes beruházás folyamatában. Elvégre nem csak anyagi szempontból lenne ez megfelelő számára, hanem jelentős fontossággal bír ebben a kérdésben a környezettudatosság is.