Fém polc a raktárba, hogy az esküvők simán menjenek

Az esküvők nagyon fontosak mindenki életében. Még ha sajátig nem is jut el valaki, akkor is, vendégként legalább egyen részt vesz életében. Az efféle jeles események nem sokszor fordulnak elő az ember életében, nem olyanok, mint egy karácsony vagy szülinap, ami minden évben van. Aki igazán komolyan veszi a házasságot, mint intézményt, az jellemzően egyszer néz elébe egész életében, így nem csoda, ha igazán szeretné megadni a módját. Amikor erre a felismerésre rádöbbentem, akkor jött a vállalkozásom ötlete is: teljes körű esküvői kölcsönző! Mivel vannak, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy drága esküvői ruhát vegyenek maguknak, legyen szó akár menyasszonyról, akár vőlegényről, így kézen fekvő, hogy arra a napra akár kölcsönözhetnének is. Az én üzletemben az a különleges, hogy nem csak fehér menyasszonyi ruhák vannak, hanem zakók, öltönyök, nyakkendők, férfi-női cipők, sőt, még egészen apró kiegészítők is! Ehhez azonban nagy tárolási kapacitás kell, amihez a fém polc a legideálisabb.

Aki járt valaha ruhakölcsönzőben, kosztümraktárban az tudhatja, hogy micsoda helyigény szükséges az ilyesmi tárolásához. Mivel jó, ha egy fazonból többféle szín és méret van, így egy-egy típus akár több méternyi hosszan is elfoglalhatja a helyet, és akkor még csak a ruházatnál tartunk. A cipők is egy külön történet, abból is jó, ha van több típus, jó néhány méretben és színben, ha lehet, akkor több példányban. Hiszen milyen már az, amikor valaki kinéz magának egy pár cipőt az esküvőjére, ami az egyik legfontosabb nap az életében, nekem pedig közölnöm kell a szomorú hírt, hogy bocs, az éppen ki van adva, nem tudok segíteni. Ha valaki megtalálta a számára tökéleteset, akkor ahhoz igenis ragaszkodjon, én pedig igyekszem segíteni őt ebben.

Akármennyire is tagadják a nők, hogy az esküvői előkészületek és az aznapi stressz megváltoztatja őket, mindenki pontosan tudja, hogy egy ilyen eseménykor a menyasszonnyal nem ajánlatos ujjat húzni, mert igen hamar megismerkedhet a haragjával. És ha az ara kimutatja a foga fehérjét, abban nincs köszönet. Pontosan ezért igyekeztem komoly hangsúlyt fektetni a menyasszonyi részleg változatosságára, hogy minden hölgy megtalálhassa az általa megálmodott összeállításhoz legközelebb esőt. Ha él a fejében egy kép, hogy hogyan is szeretne kinézni a nagy napon, akkor nagyon nehéz kompromisszumokra rávenni. Nem lesz hajlandó egy teljesen más fazonú ruhába belebújni, egy másmilyen cipőt felvenni, vagy más fátylat viselni. Még a csokor is egy olyan pontja az összképnek, ami akár egy egész lelki világot képes összezúzni, ha nem olyan, mint az álmaiban. Rendben, vannak, akik egészen hajmeresztő ötletekkel keresnek meg, azonban mindenre én se lehetek felkészülve. Ilyenkor azt szoktam javasolni, hogy egyénileg készítse vagy készíttesse el amit szeretne.

Nem mintha a vőlegények jobbak lennének. Némelyik férfiember is tud olyan kényes lenni, mint egy királylány. Ennek nem jó a színe, annak a fazonja, miért ilyen a mintája, nincs esetleg még az itt látható harminc színen kívül másmilyen, és a társaik. A 21. századra a férfiak önképe és igényei is teljesen átalakultak, így arra is fel kell, hogy legyek készülve, hogy a vőlegény kezd el drámázni azon, hogy nincs valami, amit ő eltervezett. Az ápolatlan, minden-mindegy férfiak kora lejárt, és ez így is van jól, de azért amit egyesek néha csinálni tudnak, az már nevetséges tud lenni. Nem elég, hogy a raktáramban több sornyi fém polc roskadozik a cipőktől, öltönyöktől, mandzsettáktól és nyakkendőktől, amikor ellátogat hozzám a jóember és olyan színekben keres ruhadarabokat, amilyenekről még életemben nem hallottam, akkor sajnos le kell, hogy törjem a lelkesedésüket. A vőlegényeket ugyan általában könnyebb rávenni a kompromisszumra, mert könnyebben belátják, hogy amit elképzeltek, az vagy nem megoldható az én készletemből, vagy baromi ízléstelenül nézne ki, de még így is voltak, akik sértődötten távoztak.

Egy ilyen kollekció kezeléséhez és raktározásához nagyon nem mindegy, hogy milyen helyiség és felszerelés áll a rendelkezésemre. A terem és a bolthelyiség kiválasztásakor nagyon fontos szempont volt, hogy emeleti legyen, mert nem voltam hajlandó felázással és ilyesmikkel bajlódni, vagy a pincéből felszűrődő dohos szaggal harcolni. Így a legtisztább: az épületnek mindössze egyetlen emelete van, az pedig az enyém. Életbevágó volt még a megfelelő szellőzés és fűtés is, hiszen hosszú ideig tervezem tartani a ruhákat és egyebeket, nem hiányzik, hogy egy fél év után cserélhessem le a fél készletet. A fém polc kérdést is körültekintően kellet megoldanom. Az efféle elegáns öltözeteket nem lehet csak úgy, egymás hegyén-hátán tárolni, mert összegyűrődnek és bedohosodnak. Fontos, hogy lógatva, rendezve tudjam őket tartani, mert így egyrészt könnyebb a gondozásuk, másrészt a rendszerezésük sem elhanyagolható szempont. Ha van az embernek közel 1000 rend ruhája, akkor jó, ha megkönnyíti a saját dolgát a rendszerezéssel.

A remek, felkészült és segítőkész fém polc szakkereskedés, ahonnan végül a polcrendszereket rendeltem, igazán felkészült és segítőkész volt. Tulajdonképpen a vakszerencsének köszönhető, hogy rájuk találtam, vagyis, jobban mondva a férjem talált rájuk, de egy percig se bánom, hogy őket kerestem fel egyedüliként. Még csak tervben volt a vállalkozás, amikor egy este elbeszélgetünk a megfelelő tárolásról. Ő fiatal korában dolgozott raktárban, így pontosan tudta, hogy mik azok a szempontok, amiknek meg kell felelni ahhoz, hogy hatékonyan működjön a dolog. Megegyeztem vele, hogy ezt az egyet rá bízom: találja meg a megfelelő helyet és céget, ahonnan a legjobb fém polc szerezhető be, a legjobb áron. Gyakorlatilag küldetésként fogta fel a dolgot, és sikerrel is járt. Örülök, hogy ilyen komolyan veszi az álmaimat, ezért is mentem hozzá. Odahívott, és megmutatta a fentebb is emlegetett weboldalt, én pedig kétségek nélkül elhittem neki, hogy ez lesz az igazi.

Mindamellett, hogy könnyen tisztán tartható és nagy teherbírású fém polcokat árulnak, még olyan kiegészítőket is lehet venni, amik pontosan a ruhák tárolásához alkalmasak. Polcok, rekeszek, keresztrudak, akasztók, vagyis minden, amire szükségem lehetett! Nem akartam tovább húzni a dolgot, ha már elsőre sikerült megtalálni a tökéleteset, és kértem tőlük árajánlatot. Elég tetemes mennyiségről volt szó, így fel voltam készülve a legrosszabbra, ehhez képest olyan összeget küldtek a végén, hogy teljesen meglepődtem. Sokkal rosszabbra számítottam, azt hittem, hogy erre legalább annyit rá kell majd költeni, mint a ruhákra, de szerencsére nagyot tévedtem. Mivel amíg a válaszra vártam, más helyeket is megnéztem, és készítettem egy hozzávetőleges becslést, hogy mire számítsak, de még így is alullicitálták az én elnagyolt számításomat is. Nem láttam értelmét tovább húzni a dolgot,, igent mondtam nekik, és a legkevésbé sem bántam meg. Azóta is tökéletes állapotban vannak a tárolóegységek, fém polc ilyen kellemes meglepetést még sosem okozott. Ha esetleg valaki valami hasonlóban gondolkodik, akkor csak és kizárólag ajánlani tudom őket, legalább egy ajánlatkérés erejéig. De biztos vagyok, hogy sokakat fognak még meglepni és boldoggá tenni.