Fa játékok a lagizban: nem is rossz ötlet!

Manapság az esküvőszervezés egyre nehezebb feladat. Az esküvő régen is az egyik legfontosabb nap volt az emberek életében, természetes volt, hogy a legjobbra törekednek, de korábban sokkal kisebb hangsúly volt a profizmuson és a gördülékenységen: többnyire a lehetőségek és a hagyományok szabták meg, hogy pontosan milyen is lesz a nagy nap – mára viszont egy komoly iparág épült ki a házasság első napja köré.

Esküvő gyerekkel – nagy dilemma

A gyerekeknek mindig is megvolt a maguk helye az esküvőn: van, ahol koszorúslányok-fiúk kísérik a párt, máshol a kislányok virágszirmot hintenek, a kisfiúk a gyűrűt viszik. Van, ahol a vallási szertartáson is szerephez jutnak a kicsik, hiszen a tisztaságot, az ártatlanságot jelenítik meg.

Természetesen mindig kérdés, hogy illik-e síró babával, hisztis kétévéssel, unatkozó kiskamasszal a esküvőre menni – de ha megfelelően felkészítik a gyerekeket arra, hogyan viselkedjenek, általában jól szokták bírni a szertartást. Ha úgy döntünk, hogy a gyerekeket is szeretnénk magunkkal vinni a ceremóniára, illik a párral is egyeztetni. Nem minden helyszín alkalmas arra, hogy kisgyerekkel jelenjünk meg, és az is érthető, ha valaki szeretné, hogy a nagy napon rá figyeljenek, és ne a széksorok között csetlő-botló gyerekek „lopják el a show-t”. Ilyenkor az is megoldás lehet, ha gyerekre a szertartás ideje alatt egy külön teremben vagy egy közeli vendéglátóhelyen vigyáz valaki, és később a násznéppel együtt a helyszín előtt köszöntik csak a mennyasszonyt és vőlegényt.

De nem is maga az esküvő, hanem a lakodalom a legérzékenyebb téma. A többnyire napközben ajló szertartás könnyen teljesíthető gyerekekkel, az éjszakába nyúló mulatozás során viszont szinte elkerülhetetlenek a kisebb balesetek: a gyerekek a késői órákban könnyen elfáradnak és nyűgösek lesznek vagy éppen túlpörögnek. A szokatlan ételek rosszullétet okozhatnak, és mindig nagy dilemma, hogy vajon az italozó felnőttek tekintettel tudnak-e lenni a kicsikre.

A lakodalom egyszerre érkezés és búcsú: sokan új rokont, barátot köszöntenek, a násznép más részének viszont a házasságra lépés sokszor azt jelenti, hogy egy időre elveszítenek valakit, akivel ezentúl csak ritkábban találkoznak. Sokaknak az esküvő egy utolsó, közös bulit jelent a régi barátokkal – és ebbe a képbe sokszor nehezen illeszthető be a gyerekek jelenléte, akkor is, ha a pár egyébként kedveli őket.

Gyerekbarát esküvő – jó megoldás

Ha szeretnénk elkerülni a kellemetlenséget és a sértődést, a legjobb, ha gyerekbarát esküvőt hirdetünk. Ez jóval egyszerűbb, mint gondolnánk! A házasságkötő terem vagy a templom előterében elhelyezhetünk néhány műanyag asztalt és széket, ahol a kicsik színezhetnek, rajzolhatnak, játszhatnak, miközben egy-két felnőtt figyel rájuk. Ha nem szeretnének részt venni a szertartáson, vagy túl kicsik még ahhoz, hogy csendben figyeljenek, itt leköthetik magukat. Így a szülőket is könnyebb megkérni, hogy a teremben már ne engedjék szaladgálni a gyerekeket, hiszen van hely, ahol ők is jól érezhetik magukat.

A lagziban is érdemes játszósarkot, pihenőszobát kialakítani a kicsiknek. Sokan vannak, akik animátort, gyerekfelügyelőt, akár arcfestőt, vagy bohócot is felkérnek a kicsik szórakoztatására, így a nekik is élmény lesz az este és a szülők is felhőtlenebbül szórakozhatnak. De ez egyáltalán nem követelmény.

Megkérhetünk néhány rokont, barátot is, hogy figyeljenek a gyerekekre, akiknek játszósarkot különíthetünk el valahol. Ide elhelyezhetünk egy videójátékot társasokat, színezőt – de a fa játékok, építők, kirakók is jó megoldást jelentenek. Az interneten ma már pillanatok alatt lehet játékot rendelni, a fent linkelt webshopból például 20 ezer forint feletti vásárlásnál még a kiszállítás is ingyenes. Egyeztessünk a helyszínnel – valószínűleg ők is örömmel fogadják majd az ötletet.

A játékoknál fő a biztonság: érdemes újonnan vásárolt darabokat használni: így csökken a fertőzésveszély.

Ha egy nyugodt sarkot tudunk biztosítani a gyerekeknek, ahol ők is jól érzik magukat, esetlek néhány órára le is tudnak pihenni, elkerülhetjük a hisztit és a kellemetlen szituációkat.

Etetőszék, párna, ülésmagasító

Ha meghívottként veszünk részt az esküvőn, mindig érdekes kérdés, vajon illik-e magunkkal vinni a gyermekünket, vagy sem. Ha a kicsi neve szerepel a meghívón, természetesen őt is szívesen látják, ha nem, akkor tekintsük felnőtt bulinak az eseményt és kérdezzünk rá, számítanak-e a kisgyerek jelenlétére. Ha valaki úgy dönt, hogy a fogadáson nem szeretne gyerekeket látni, mindenképpen tartsuk tiszteletben a kérését. Ez nem ellenünk, vagy a gyermekeink ellen irányul: ahogyan egy korhatáros filmre sem vinnénk el piciket, úgy egy elegáns gálavacsorán sem éreznék jól magukat.

Ha mi szervezzük az esküvőt és tervezünk a gyerekek jelenlétével, érdemes ezt külön kiemelni: a meghívó szóljon a kicsik nevére is, és ha van lehetőségünk rá, egy telefonhívással is erősítsük meg a szándékunkat.

Szülőként érdemes jelezni, hogy mik a gyerek igényei, szervezőként pedig feltétlenül kérdezzünk erre rá és tájékoztassuk a helyszínt is. Az egészen kicsi gyerekeknek bébiételre, etetőszékre lehet szüksége, a nagyobbaknak sokszor elég egy párna, ülésmagasító, gyerekmenü. Szülőként érdemes némi előkészületet tenni. Ha úgy látjuk jónak tegyük a táskába az otthon megszokott gyerek étkészletet, tányért, poharat – az étteremben, ekkora családi rendezvénynél általában elnézik az ilyesmit, sőt, szívesen segítenek.

Kezeljük úgy a kicsiket, mintha a partnereink lennének! Még akkor is, ha van gyermekfelügyelet, a gyerekek szórakoztatása, ellátása elsősorban a szülők és nem a pár vagy az étterem feladata. Nekünk kell segíteni abban, hogy jól érezzék magukat.

Játékrendelés, megfelelő menü, animátorok és pihenés – ezek sarkalatos dolgok egy igazán gyerekbarát esküvőn. Ha nyitottan és odafigyeléssel állunk a kérdéshez, a gyerekek jelenléte hatalmas élmény lesz, mindenki hálásan emlékszik vissza a szép pillanatokra, akár hosszú évek után is.