Elhalasztott esküvő – helyette inverter a kocsiba

Kislány korom óta arról álmodoztam, hogy egyszer majd eljön értem a szőke (vagy barna) herceg fehér lovon, térden állva kéri meg a kezem valami ámulatba ejtő helyszínen és elnyargalunk a végtelenbe, aztán boldogan élünk, míg meg nem halunk. Nos, szőke helyett kopasz volt a herceg és fehér ló helyett egy fekete Hondával jött. A térden állás stimmelt, a szemet gyönyörködtető helyszín is adott volt, hiszen az Atlanti-óceán végtelensége volt a háttér egy szerény naplementével megspékelve (Istenem, mennyire gyönyörű volt!), úgyhogy már csak a Nagy Nap meg tervezése és kivitelezése volt hátra.

A kitűzött dátum természetesen az idei májusra esett, persze akkor még mit sem sejtettünk arról, hogy hogyan is alakul az idei tavasz… Úgy vártuk ezt a csoda hónapot, mint még soha. Mindent nagyon gondosan időben elkezdtünk szervezni. Szerencsére több barátunk már túl volt úgymond ezeken a megpróbáltatásokon (már ami a szervezést illeti, nem magát a ceremóniát), ezért sok-sok jó tanáccsal tudtak ellátni minket, hogy nekünk már zökkenőmentesebben haladjanak a háttérmunkálatok. A legtöbb időt és energiát talán a tökéletes helyszín megtalálása jelentette, hiszen annyi szempont van, aminek meg kell felelni, de végül a szülővárosom melletti kis falu határában találtuk meg azt, amit kerestünk: egy óriási szőlőbirtok, a domb tetején lévő hozzá tartozó kúriával, szállással és medencével és persze utánozhatatlan kilátással a Dunára és a környékre. Nem véletlenül szokták ezt a környéket a magyar Toszkánaként is emlegetni, egyszerűen lélegzetelállító.

Ettől kezdve pedig minden rendkívül gördülékenyen zajlott. A hely ajánlott egy dekorost, akinek nagyon tetszettek a munkái, ezért mellette tettük le a voksunkat. Fotó és videó terén nagyon jó barátaink vannak, ezért nem kérdés, hogy ők vállalták a feladatot. Hasonló a helyzet a ceremóniamesterrel és a zenekarral is, egyszerűen mindenre volt emberünk a baráti és ismerősi körből, akire boldogan rábíztuk az adott feladatot. Aztán jött a járvány…

A helyzet az, hogy a kitűzött dátumot el kellett halasztanunk és hallgatva a hely tanácsára egy évvel későbbre tűztük ki az új dátumot, mert egyrészt biztosra akarunk menni, másrészt jó volna, ha mindenki el tudna jönni, akit mostanra is vártunk. Azóta pedig kompenzálunk, ki így, ki úgy.

A kedves párom például végre elkezdett inverter után nézelődni a neten. Régóta tervezte már, hogy rak egyet az autóba, de mindig csak halogatta, hát most a vírus elintézte, hogy erre is legyen ideje.

Persze én az elején azt sem tudtam mi az az inverter, hogy eszik-e vagy isszák. Aztán megmutatta a Bestmarkt webáruház honlapját, ahonnan egyébként végül aztán meg is rendelte a kiválasztott terméket és a keresési lap aljára görgetett, ahol mindent megtudhattam a témában, amire egy laikusnak csak szüksége lehet.

Tehát, az inverterek tulajdonképpen olyan eszközök, amelyek átalakítják a feszültséget. Na jó, de mivé? Lesz belőle cukor, só, meg minden, mi jó? Nem éppen. Az alapprobléma abban rejlik, hogy az autók elektromos hálózata általában 12 V feszültségű, egyenáramú rendszerrel működik. Ezzel szemben minden, amit a háztartásban használunk, tehát mondjuk laptop, hajszárító, kenyérpirító, stb., tehát minden, aminek a klasszikus “villásdugója” van, 230 V-os váltóárammal működik. Ez ugye már önmagában rosszul cseng, azt sejteti, hogy hű, ezek bizony nem kompatibilisek. Hát valóban nem azok! Ezért van szükség az inverterekre, amelyek azért vannak, hogy a két rendszer között biztosítsák az összeköttetést, vagyis irányítsák és a megfelelő méretűre konvertálják a folyó áram paramétereit. Végeredményül ezzel az eszközzel az autó áramforrásáról (akkumulátor) képesek vagyunk használni bármi más háztartási terméket. És csak hogy tiszta legyen, ezt az információ mennyiséget mind-mind egyedül szűrtem le a honlapon található ismertetődből, tehát tudományosan bizonyított, hogy a hozzá nem értő halandók számára is rendkívül közérthető nyelven írták le, hogy mégis miről an szó.

Előfordulhat olyan eset is – méghozzá elég könnyedén -, hogy nem 230 V feszültségű áramot szeretnénk kapni az átalakítás végén, hanem ettől eltérő számértékűt. Hogy lehet ez? Hát nem kell hozzá olyan messzire menni, Európán belül is vannak olyan országok, ahol más a háztartásokban használatos elektromos áram, mint itthon. De amit biztosan tudok, hogy az Egyesült Államokban 110 V-os, 60 Hz-es rendszer üzemel, tehát nekik kapásból 110 V-ra kell konvertálni a 12 V feszültségű áramot ahhoz, hogy az eszközeiket használni tudják. A Bestmarkton erre is megvannak a megfelelő eszközök, mert nem csak egyféle termékük létezik ebből a szempontból, hanem különböző feszültségekre konvertáló palettával kereskednek.

Ami döntő szempontot játszik a megfelelő inverter kiválasztásában amellett, hogy milyen feszültségre szeretnénk átalakítani a bemenő jelet, az az, hogy mekkora teljesítményű gépet választunk. Értelemszerűen most jön az a kérdés, hogy na de mégis mitől függ, hogy mekkora teljesítményre van szükség? Meg mondjuk mit jelent az, hogy 400 Wattos egy inverter? Ó jaj, szegény fejem, ez nem nőknek való téma… vagy mégis? Az egészben tényleg semmi komplikált nincs és minden ott van a honlapon, szóról-szóra érthetően leírva.

A megfelelő teljesítmény kiválasztásánál azt kell tudnunk, hogy milyen fogyasztókat szeretnénk üzemeltetni a inverter segítségével, tehát, hogy például egy azon időben szeretnénk szimultán tölteni egy laptopot, két telefont és még az is jó lenne, ha a platóra rakott TV-t is nézhetnénk erről a rendszerről. Első lépés pipa, összegyűjtöttük, hogy miket akarunk használni. Második lépésként annyi a feladatunk, hogy megnézzük, hogy ezek az eszközök milyen fogyasztással üzemelnek. Ezt az információt a töltőjükön, vagy a hátlapon, vagy egy rövid internetes keresést követően találjuk meg. Ha megvannak a részeredmények, akkor ezeket szépen össze kell adni, hogy megtudjuk, mekkora az összes fogyasztás, amit ezek egy időben képesek produkálni. Ha ezzel is megvolnánk, abból már könnyen tudunk arra jó tippet mondani, hogy mekkora az a rendszer, amire szükségünk van. Hogyha például a felsorolt fogyasztók összesen 400 Wattot fogyasztanak, akkor nekünk egy 500 Wattos teljesítményű inverter tökéletes választás lehet, hiszen a megfelelő ráhagyással tudja ezt az eszközparkot kiszolgálni. Érdemes mindig ez a plusz 10-20%-ot ráhagyni, méghozzá egyrészt azért, hogyha esetleg idő közben mégis szeretnénk még valamit a rendszerhez csatlakoztatni, akkor ne kelljen rögtön új invertert vásárolni, másrészt bárhol adódhatnak olyan minimális fogyasztásbeli eltrések, amiket összeadva viszont más nem lesz annyira minimális a feltüntetett értéktől való különbség és nem lenne jó, ha ezért lenne túl gyenge, kicsi a teljesítmény.

Attól függően, hogy mekkora invertert választunk, találkozhatunk olyan kivitellel, amit közvetlen az akkumulátorhoz kell csatlakoztatni, ezek általában a komolyabb teljesítményű eszközök. A kisebbeknél elég szokott lenni csak rádugni a szivargyújtóra a gépet.

Arra is érdemes odafigyelni a választásnál, hogy milyen aljzatokra van szükségünk – ez megint oda kanyarodik vissza, hogy milyen országban milyen normák vannak. Függetlenül attól, hogy az áram feszültsége és frekvenciája lehet azonos, a dugó kialakítása sok esetben eltérő, még Európán belül is, ezért arra is érdemes odafigyelni, hogy ebből a szempontból is a megfelelő terméket válasszuk ki.

Rengeteg népszerű és megbízható gyártó termékét meg lehet találni a Bestmarkt kínálatában, ráadásul nagyon kényelmesen lehet szűrni a megfelelő paramétereknek keresésére. Van náluk Belkin, Somogyi, Fieldmann, Ewent és még sok más gyártó szuper terméke. Mi végül egy Belkin inverter mellett tettük le a voksunkat és azóta ki is próbáltuk, milyen jól jön egy ilyen áramforrás a kempingezésnél. Persze ez nem helyettesíti az idei esküvőt, de ami késik, nem múlik, addig pedig örülni kell minden ilyen apró örömnek is!