Badarság elhalasztani az esküvőt a felújítás miatt

Nálunk minden, de minden az esküvőről szól. Mivel én már túl vagyok az enyémen, most másokét segítek megszervezni. Szerencsére még abban a korban vagyok, amikor ezt sűrűn megtehetem. Így volt ez a múltkor is, amikor egy nagyon kedves barátnőm házasodott.

Zitát még a gimiben ismertem meg és sok időt töltöttünk együtt. Természetes volt, hogy segítek az esküvő körüli dolgok intézésében és támogatom őt lelkileg a folyamat során. Tudom, hogy ilyenkor nem könnyű.

Azt hitték, lehetetlen

Zita nagy utat tett meg az esküvőig és sok mindenen keresztülment. Még a gimiben szerelmes lett egy fiúba. Az egyetemen is jártak még, de kiderült, hogy a fiú rendszeresen megcsalja, sőt, az egyik barátnőjétől később gyereke is született. Zita élt bántalmazó kapcsolatban, dacolt egyedül a veszteségekkel. Igazán megérdemelte, hogy végül talált egy rendes srácot.

Aztán két hónappal az esküvő előtt hívott…

  • Figyelj, az van, hogy lehet, hogy lemondjuk az egészet. Tudom, hogy ciki, de ez van.
  • Micsoda???
  • Majdnem 1,2 millió forint az egészet megszervezni… Tudom, tudom, nászajándékokból talán összejönne a dolog. De szeretnénk felújítani a házat. Ez fontosabb. És minden fillérre szükség van hozzá.

Azt hittem, rosszul hallok. Azonnal kocsiba vágtam magam és elindultam hozzájuk. Zita kicsit zavarban volt, de tudtam, hogy muszáj ezt a dolgot rendesen átbeszélni. Nem hagyhatom, hogy lemondják az esküvőt!

  • Szeretnénk átalakítani a fűtést a házban. Már nem halaszthatjuk tovább a felújítást. Ha esetleg összejönne a gyerek, nem lenne energiánk arra, hogy minden megcsináltassunk.

Azt hittem, rosszul hallok. Itt azonnal beavatkozásra volt szükség!

Elővettem a laptopot

Előkaptam a gépemet és sebesen írni kezdtem. Rákerestem az összes létező lakásfelújítási pályázatra, támogatásra és hitellehetőségre. Tudtam, hogy ha megnyugtatom őt, akkor talán kiveri a hülyeséget a fejéből, hogy elhalassza az esküvőt.

napelem uniós támogatás” – ez volt a sokadik link, amit megnéztünk. Szerencsére. Különben elmaradt volna az esküvő is talán.

  • Napelem már tényleg nem kell! – mondta nevetve. Tudtam, hogy meggyőztem. De itt persze még nem adhattam fel.
  • Nem, nem, nem! Ezt még el kell olvasnunk! Látod, elég 10% önerő… Elég húsz év alatt törleszteni. És akár 20 millió forintot is kaphattok…
  • Te, szerinted lakástakarékot elfogadnak?
napelem pályázat családi házra
Napelem, napelem mindenütt!

Na, erre nem számítottam! Annyira belelkesedett, hogy egész este a napelemes pályázat oldalát nézegette.

  • Ez akár nekünk is működne! Minden környezetbarát lenne! És ézd, nézd, nézd! A cég segít az ügyintézésben. Fel tudnánk használni a lakástakarékokat!
  • És akkor maradna pénz az esküvőre. – mondtam én, hogy végre lejöjjünk a témáról.
  • Esküvő? Ja, persze… Arra maradna…

Nagyon fáradt voltam, mikor hajnalban hazaértem. Csak egy pár órát tudtam aludni a munka előtt, de azt hiszem, megérte a sok vesződség… Lesz esküvő is, meg napelem is. Szóval, siker volt az egész.

Minden esetre azt tanácsolom mindenkinek, az esküvőt időzítse olyan időpontra, amikor már túl vagyunk a felújításon, vagy éppen nem kell görcsölnünk a lakáson… Nem mindenki olyan szerencsés, hogy pont talál egy neki való pályázatot.