A PCMentor laptop szerviz a gépek tisztítását is vállalja

Nem esedékes még egyelőre az esküvőm, még csak másfél éve járok a barátommal. Egyelőre a lánykérés sem forog még szóban, mégis szeretek arról fantáziálni, hogy milyen lesz majd az esküvőnk. Szeretem elképzelni a díszlet- és helyszínlehetőségeket, hogy milyen ruhám, hajam, sminkem lesz majd a nagy napon és kiket fogunk meghívni a családi és baráti körből. Szerintem minden lány legalább egyszer elgondolkozott már erről az életében. Életemben még csak háromszor voltam esküvőn, de ebből csak egyiken vettem részt a lagzin is. Az első esküvőn, amin jártam, még csak ötéves voltam, így nem sok mindenre emlékszem, csak a templomra és a nagy tömegre, valamint hogy nekem is gratulálnom kellett az ifjú párnak, amikor egyáltalán nem volt hozzá kedvem. A második egy barátnőm, a harmadik pedig a bátyám esküvője volt.

A barátom hangtechnikus és szokott járni esküvőkre néhanapján hangosítani. Ezekre többnyire viszi a laptopot, mert annak segítségével állítja be a hangtechnikát. Közös laptopot használunk otthon, neki van egy saját, nagy számítógépe, a laptopon nagyrészt én dolgozom vagy játszom, úgyhogy az inkább nálam szokott lenni. A többéves használat után már igencsak kezd bekoszolódni a laptop, főleg a billentyűk alatt és a kis résekben, ahol mi szétszerelés nélkül nem is igazán tudjuk tisztítani. A következő hónapban a barátom megint egy esküvőre volt hivatalos hangosítani, ami szintén igényelt laptopot. A gépünk kezdett már kicsit vállalhatatlanul kinézni, úgyhogy javasoltam a páromnak, hogy vigye el egy szervizbe kitisztíttatni. Főleg egy esküvőn néz ki elég cikin, hogyha egy koszos, igénytelen laptoppal állít be a szép fehér díszletek mellé.

Elfogadta a tanácsomat, mert ő is látta, hogy a laptop kezd a vállalhatatlanságig bekoszolódni. Van egy-két billentyű, amit az alágyűlt kosz miatt nehezebb lenyomni. Így hát rákeresett neten, hogy hol van Budapesten olyan laptop szerviz, aminek a szolgáltatásai között laptop tisztítás is szerepel. Hamar rátalált a pcmentor.hu oldalra, ami egy nagyon szimpatikus laptop és számítógép szerviznek az oldala. Két üzletük van Budapesten, az egyik a budai, a másik a pesti oldalon. A Pesten található üzlet érdekelt minket első sorban, mivel egész közel lakunk hozzá, gyalog is megközelíthető. A szolgáltatások között megtaláltuk a laptop tisztítás menüpontot. Itt egy részletes leírást is kapunk arról, hogy miért nem tesz jót a laptopnak, ha ellepi a por és az egyéb szennyeződések.

Többek között a laptop egyre hangosabb zúgását és a nagyobb mértékű felforrósodását is okozza a hűtőrendszerben megtelepedő por. Nagyon jó, hogy elolvastam ezt a leírást, mert nem is tudtam, hogy mi minden miatt ennyire fontos, hogy tisztán tartsuk a laptopunkat és rendszeresen elvigyük alaposan kitisztíttatni. Az évek alatt felhalmozódott por eltömíti a hűtőbordákat, aminek következtében a hő nem tud megfelelően távozni a laptopból. Továbbá a hővezető paszta is kiszárad a hőcsövek, a grafikus vezérlő és a processzor között. A ventilátor nagyobb teljesítményre lesz így kényszerítve, ami így idővel egyre inkább zajosabb lesz. Ha így sem képes elég hőt leadni a gép, akkor a teljesítményéből fog visszavenni a kevesebb hő képződése érdekében. Ettől persze a laptop lelassul, és ha ez sem vezet eredményre, akkor egy idő után magától kikapcsol, hogy nehogy megsüljön a grafikus vezérlő és a processzor.

Hogy ezek az alkatrészek ne menjenek tönkre, érdemes a laptopot maximum két évente kitisztíttatni. A honlapon egy kép is látványosan szemlélteti, hogy hogyan is néz ki, amikor a hűtőrendszert teljesen ellepi a por és a szennyeződések. A laptop tisztítását azzal kezdik, hogy először is ellenőrzik és feljegyzik a laptop különböző alkatrészeinek hőmérsékletét. Ezt követi a laptop szétszerelése, ami az esetek 10-15 százalékában könnyű, mert a laptop alján lévő rendszerfedél leszerelésével hozzá lehet férni a hűtőrendszerhez. A többi esetben azonban teljesen szét kell szedni az egész laptopot, ami nyilvánvalóan egy sokkal időigényesebb vállalkozás. Ezt követően pedig jöhet a por és egyéb kosz eltávolítása a hűtőbordáról és a ventilátorról. Szükség esetén kicserélik a ventilátort, ha az már nem képes megfelelően ellátni a feladatát.

Végül kicserélik a hűtőpasztát: eltávolítják a megszáradtat és újat kennek a helyére. Ez után pedig tesztelik a kitisztított hűtőrendszert és a laptop alkatrészeinek hőmérsékletét 100%-os teljesítményen. Ha ez átmegy a teszten, akkor kész is van a tisztítási folyamat. Végezetül pedig a laptop külső alkatrészeit is letisztítják, mint a billentyűzet ás a kijelző. A normál laptop tisztítás 1-3 munkanapot vesz igénybe és 12500 Ft-ba kerül. Igénybe vehető azonban sürgősségi laptop tisztítás is, amennyiben a vendég nem tudja nélkülözni a laptopját, ez 3 órát vesz igénybe és a díja 17500 Ft. Nekünk elég volt a normál tisztítás, ezt is rendkívül hamar elvégezték a kiválasztott pesti üzletben, ahova vittük. Abszolút profi, minőségi munkát végeztek, szinte rá sem ismertünk a laptopra, amikor visszakaptuk.