A legjobb nászajándék, amit valaha kapni lehet: a napelemrendszer

Azt hiszem, hogy a szüleim értették meg a legjobban a hasznos nászajándék fogalmát. Mindenféle haszontalan, porfogó kütyüt kaptunk, amikről már az elején tudtuk, hogy semmire se fogjuk használni. Ezzel szemben a szüleim hosszútávban gondolkodtak, és a jövőnket is meg akarták könnyíteni gazdasági szempontból, ugyanis egy komplett napelemrendszert kaptunk ajándékba. Életemben nem gondoltam volna, hogy egy ilyennek fogok a legjobban örülni, de valóban óriási örömet okozott. Rengeteget tudunk majd félretenni ennek hála, amelyet a közös jövőbe fogunk fektetni, így mondhatnám azt is, hogy jövőt kaptunk, nem pedig egy eszközt.

napelem rendszer családi házraA család mindig is figyelt a környezetre, és már a kezdetektől szelektíven gyűjtöttük a szemetet, aztán  apró lépéseket tettünk a környezettudatosság felé. Úgy érzem, hogy ez a törekvés a napelemrendszer kapcsán csúcsosodott ki. Sokat olvastam róla korábban is, és tervbe volt véve, hogy valamikor lesz ilyenünk, de azt nem gondoltam volna, hogy ilyen hamar. Mint kiderült, az esküvőnkre már minden meg volt tervezve, mert titokban jártak nálunk a szakemberek, és felmérték a tetőt, a rendszert, és mindent, ami a telepítéshez szükséges. Szerencsénk van, mert minden feltételnek megfeleltünk, többek között megfelelő a tető dőlésszöge, nem árnyékolja be semmi tartósan, és a villanyhálózatunk is újszerű állapotban van. Nagyon fontos ugyanis, hogy optimális áramellátás érdekében minőségi anyagokkal dolgozzunk. Egyszerűnek hangzik az, hogy a nap rásüt egy panelre, aztán abból áram lesz a konektorban, de ez közel se így működik. Először is, nem abból lesz áram, hogy a Nap rásüt a cellára, hanem abból, hogy a Nap elektromágneses sugárzásra mozgásba hozza a részecskéket, amelyek egyenáramot hoznak létre. Ezt a rendszerhez kapcsolt inverter váltóárammá alakítja, majd ezek után használhatjuk fel háztartási gépeinkhez.

Egy komplett napelem rendszer családi házra megkönnyítheti a mindennapokat, és könnyíthet a rezsiszámlák okozta veszteség érzésén, ugyanis ezzel nullszaldóra is ki lehet jönni. Amint megtérül a beruházás, az elektromos áram ingyenessé válik számunkra. Ennek tudata pedig – így a közös életünk hajnalán – annyira örömteli volt, hogy azóta se tudom, hogyan háláljam meg a szüleimnek. Sokan érzik és tudják, hogy mennyi teherrel jár az elindulás, és, hogy egy ilyen lehetőség mekkora lökést adhat a továbbiaknak. Ezek fényében tudok arra gondolni, hogy majd lesz tartalékunk, amit majd a gyerekeinkre tudunk költeni, vagy olyan dolgokra, amiket eddig csak tervezgetni mertünk. Gondolkodtam olyanon is, hogy komolyabban kéne foglalkozni ezzel a témával, mégpedig olyan szinten, hogy áramtermelő legyek, ám erről lebeszéltek, mivel az már nagyon költséges, szigorúan szabályozva van, és lehet, hogy csak fejfájást okozna.

Inkább abba kezdtem energiát fektetni, hogy népszerűsítsem az újrahasznosuló energiákat, illetve magát az újrahasznosítást, mint például a komposztálást, vagy a szelektív hulladékgyűjtést, sőt van olyan kezdeményezés is, hogy minél kevesebb csomagolóanyagot használjunk fel a mindennapokban. Számtalan érdekes kísérlet van, de a napelemrendszer már meghaladta ezt a fázist, és bizonyított, hogy működik, beválik, megéri. Amikor szerelték be nálunk a szakemberek, akkor mondták, hogy iszonyúan el vannak havazva, ugyanis annyira sok a megrendelés, hogy nem győzik csinálni, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy elégedett ügyfeleik legyenek. Ez számomra egy abszolút pozitív hír volt, hogy ilyen nagy az érdeklődés eziránt, ami nem elhanyagolható annak tudatában, hogy ezzel globálisan is jót teszünk a környezetünknek, és megalapozzuk gyerekeink jövőjét, nem csak a mi jólétünket.